Kukerpillide plaadiesitlusel ei tahtnud aplaus lõppeda
« Uudised   

16. juulil toimus Vihula mõisa aias Kukerpillide ja David O’Brocki plaadi “Connected Country 2” esitlus.

Kontserdiplatsil asetses väike heledat tooni lava, mille ees olid pingiread ja nende taga omakorda suur valge vihmavari, et publik või vähemasti osa sellest vihma eest varju saaks minna. Kohal oli ka naisrahvatantsurühm, kes rahvast vahepeal oma tantsu kaasas. Platsi kõrval ootas süütamist lõke, mis enne kontserdi algust ka läidetud sai ja seisjatele sooja andis. Lõkkeaseme taga laius minilinnake, kuhu mudilased kiiruga mängima jooksid.
Kui ansambel oli end valmis seadnud ja plaadiesitlus võis alata, hõikas Toomas Kõrvits: “Kantrimuusikast on meil täna teile pakkuda ka tuntud Ameerika kantrilaulja David! Kummalt poolt ta tuleb nüüd? Sealt ta tuleb!” Lava tagant piilus kavala muigega David O’Brock, väga kauboipärase väljanägemisega härrasmees, peas musta värvi laia äärega kaabu, ning astus lavale, kus kontserdi lõbusalt sisse juhatas. David rääkis loo sellest, kuidas koostöö Kukerpillidega alguse sai. “Mina mõtlesin, et viskan neile väikese nalja,” ütles David. Ta rääkis, kuidas pakkus välja Briti gootiansambli loo “Love Song”, ja eeldas, et Kukerpillid tulevad välja rütmika ja naljaka looga, kuid tegelikult oli lõpptulemus hämmastav. Kontsert sai kiiresti hoo sisse, kõlasid inglis- ja eestikeelsed tuttavad palad, mida on Eestis lauldud juba mitukümmend aastat, kuid mis tegelikult on pärit USAst. Laulude vahele rääkisid bändimehed lugusid, David O’Brock selgitas mõne ingliskeelse loo sisu ja seda, mis peitub sõna “Jambalaya” taga – see on Louisiana riisiroog. “Kohe, kui mehed seda söövad, hakkavad karvad rinnast kasvama,” rääkis ta. Lisaks lõbusatele ja tempokatele lugudele tuli ettekandmisele ka kurvema sisuga ning rahulikke lugusid. “Nagu kantrilaul ikka: naine läks ära, koer läks ära, kurb on olla,” kirjeldas David O’Brock ning lohutas siis, et kui lugu mängijas tagasi kerida, tuleb naine tagasi, ja koer ka.
Kui Kukerpillid olid lõpetanud, kõlas publiku hulgast hõise: “Poisid, üks lugu veel!” Ning see soov sai täidetud. Kontserdist võeti veel viimast, aplaus ei tahtnud kuidagi lõppeda.
Kontsert toimus Vihula Mõisa Suvemuusika raames, tuuri korraldajaks on Eesti Muusikaagentuur. Legendaarne ansambel Kukerpillid alustas oma teed 1972. aastal, sellest ajast on välja antud ligi 30 plaati.

Paula Helena Kask